Απόστολος Τζιτζικώστας στο MyPortal.gr (vid): Για να αναχαιτιστεί το φαινόμενο της ανεργίας υπάρχει μόνο ένας τρόπος: η τόνωση της επιχειρηματικότητας

Ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας μιλάει στην web εκπομπή «30+3» του MyPortal.gr και τη δημοσιογράφο, Μαρία Σαμολαδά.

Εξηγεί πως ακολούθησε μια «αντίστροφη» πορεία στην πολιτική ξεκινώντας την ενασχόλησή του με κεντρική εξουσία όταν εκλέχθηκε βουλευτής Α’ Θεσσαλονίκης με το κόμμα της ΝΔ το 2007, πως τον κέρδισε η αυτοδιοίκηση και γιατί επέλεξε την Περιφέρεια και όχι έναν Δήμο.

«Αναμφίβολα το μεγαλύτερο πρόβλημα της περιοχής είναι η ανεργία» υπογραμμίζει ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, αναφέροντας και ποια είναι η λύση έχοντας ο ίδιος σπουδάσει πολιτικές επιστήμες και διεθνείς σχέσεις, αλλά και δημόσια διοίκηση και οικονομικά.

Περιγράφει πως είναι αναγκασμένος να μεταβαίνει συχνά στην Αθήνα και στα υπουργεία για να διεκδικεί λύσεις για την περιοχή της αρμοδιότητάς του, φέρνοντας ως παράδειγμα τον Θερμαϊκό και τη ρύπανση, όπου την ευθύνη και την αρμοδιότητα την έχουν 52 φορείς.

Ζητάει περισσότερες αρμοδιότητες αλλά και τους ανάλογους πόρους ή τη δυνατότητα να διαμορφώσουν οι ίδιοι τους πόρους, «ο προϋπολογισμός της περιφέρειας έχει υποστεί μείωση 70%», αναφέρει ο κ.Τζιτζικώστας απαριθμώντας τα έργα που υλοποιήθηκαν αλλά και όσα βρίσκονται σε εξέλιξη.

Στο τι ενοχλεί τον ίδιο στην πόλη της Θεσσαλονίκης τοποθετεί πρώτη την καθαριότητα και έπειτα την εικόνα της Πλατείας Αριστοτέλους.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ο Γιάννης Μπουτάρης έφερε έναν άλλον αέρα στη Θεσσαλονίκη, ότι έχει καλές προθέσεις… βέβαια πολλές φορές γίνονται λάθη και αυτά τα λάθη ειδικά όταν είναι επαναλαμβανόμενα είναι απαράδεκτα » σημειώνει ο ίδιος περιγράφοντας τις σχέσεις του με τους 38 δημάρχους της Κεντρικής Μακεδονίας.

Ζητάει από την εκάστοτε πολιτεία να εμπιστευτεί τις περιφέρειες στον αναπτυξιακό σχεδιασμό και υπενθυμίζει τις διακρίσεις της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας , όπως η βράβευσή της ως επιχειρηματική περιφέρεια της Ευρώπης.

«Έχουμε καταφέρει με σκληρή δουλειά να είμαστε πρώτοι σε όλη την Ελλάδα σε απορρόφηση κονδυλίων του ΕΣΠΑ. Έχουμε ολοκληρώσει 523 έργα τα τελευταία χρόνια σε όλους τους τομείς», επισημαίνει ο Απ.Τζιτζικώστας έχοντας και τη θέση του Αντιπροέδρου στην Επιτροπή Περιφερειών Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Απαντάει στο ερώτημα αν του λείπει η Βουλή και αν μετάνιωσε που έθεσε υποψηφιότητα για την προεδρεία της ΝΔ το 2015.

Στο ερώτημα πως συνεργάζεσαι με το ΣΥΡΙΖΑ, ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, τονίζει ότι «Με το σημερινό ΣΥΡΙΖΑ δεν το συζητώ. Αλλά υπάρχουν ικανοί άνθρωποι και αποτελεσματικοί σε όλα τα κόμματα. Αν βρω έναν άνθρωπο, έναν υπουργό, ένα στέλεχος, ακόμη και του ΣΥΡΙΖΑ ο οποίος αντιλαμβάνεται ότι για να βγούμε από την κρίση πρέπει να πιστέψουμε στην επιχειρηματικότητα, τότε τι έχω να χωρίσω μαζί του; Απολύτως τίποτα»

Την ίδια στιγμή αναφέρεται στην αλλαγή που έχει γίνει στη ΝΔ, η οποία πλέον εμφανίζει όπως λέει «συγκεκριμένες και συγκροτημένες προτάσεις, υλοποιήσιμες, χωρίς λαϊκισμούς, χωρίς ψέματα για το τι θα κάνει όταν έρθει στην κυβέρνηση. Η ΝΔ, όποτε και αν γίνουν εκλογές, θα κερδίσει φυσικά και θα είναι μία πολύ καλύτερη κυβέρνηση από αυτή που έχει σήμερα η χώρα».

Αποκλείει τα σενάρια να είναι υποψήφιος για τον Δήμο Θεσσαλονίκης, «Ξεκάθαρα όχι. Δεν είναι στις σκέψεις και τους στόχους μου» τονίζει και περιγράφει πως άλλαξε η ζωή του με τον ερχομό του πρωτότοκου γιου του, αλλά και τι έχει κρατήσει εκείνος από τον πατέρα του ως συμβουλή.

 

 

πηγή: myportal.gr

No Comments Yet

Comments are closed

ΜΕΛΟΣ ΤΟΥ